Ειδήσεις από το Δεμίρ Ισσάρ (Σιδηρόκαστρο) το 1885

-- Στις 20 Ιανουαρίου/1 Φεβρουαρίου 1885 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες της Φιλοπροοδευτικής Αδελφότητας του Δεμίρ Ισσάρ. Νέος πρόεδρος στη θέση του Αναστασίου Οικονόμου εξελέγη ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ Συμμέτσος, γραμματέας ο Θεοχάρης Βέτσης, ταμίας ο Λάσκαρης Αναστασίου και σύμβουλοι οι Στουγιάννης Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Βάκης και Δημήτριος Θεοδωρίδης.

Μιας και περί της Φιλοπροοδευτικής Αδελφότητας ο λόγος, στο σωματείο του Δεμίρ Ισσάρ εγγράφηκε ως μέλος κατά τη χρονιά αυτή –ύστερα από σχετική επιστολή/αίτηση με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 1885 και την προκαταβολή του ορισμένου από τον κανονισμό χρηματικού ποσού– ο πριν τρία χρόνια αναγορευθείς διδάκτορας της Ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Σιδηροκαστρινός στην καταγωγή, Αριστοτέλης Δ. Κώτζος (ή Κώτσιος).

-- Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στο Δεμίρ Ισσάρ η γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Κλαδιά ελιάς μαζί με στεφάνια, λουλούδια και ποικιλόχρωμες ταινίες κοσμούσαν τις εισόδους των σχολείων της κωμόπολης. Στη σχεδόν γεμάτη από κόσμο αίθουσα του επίσημου εορτασμού, πάνω από μια εικόνα με τις κεφαλές των τριών προστατών των γραμμάτων είχε αναρτηθεί η επιγραφή «τοις τρισί μεγίστοις διδασκάλοις, η σπουδάζουσα νεολαία». Στη λειτουργία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Δαφνουσίας Μεθόδιος, ενώ ο διευθυντής των σχολείων του Δεμίρ Ισσάρ, Δημοσθένης Α. Οικονόμου, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Η γιορτή έκλεισε με θρησκευτικά και πατριωτικά τραγούδια και –κατά το έθιμο– το μοίρασμα κόλλυβων στους παρευρισκόμενους.

-- Στις 17/29 Μαρτίου συνήρθε η γενική συνέλευση του Δεμίρ Ισσάρ, που αποφάσισε τη σύνταξη κειμένου διαμαρτυρίας για την πρόθεση χορήγησης βερατίων σε Βούλγαρους επισκόπους, το οποίο απέστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Υψηλή Πύλη διά του επισκόπου Δαφνουσίας Μεθόδιου.

Στο ερώτημα γιατί οι κάτοικοι του Δεμίρ Ισσάρ δεν απευθύνθηκαν στο Πατριαρχείο μέσω του μητροπολίτη Μελενίκου, όπου υπάγονταν εκκλησιαστικά, η απάντηση ενδεχομένως να σχετίζεται με το γεγονός ότι θεωρούσαν (άδικα) το μητροπολίτη Μελενίκου αρκετά ενδοτικό στη βουλγαρική προπαγάνδα.

Διαβάζουμε στην Ανατολική Επιθεώρηση της 02.04.1885: «[..] αξιότιμοι και ζηλευτοί ομοεθνείς εκ Δεμήρ Ισσαρίου επιστέλλουσιν ημίν εκφράζοντες την απορίαν αυτών πώς ου μόνον διατηρείται ο μητροπολίτης Μελενίκου εν τη θέσει του μεθ’ όλα τα προφανή δείγματα του Βουλγαρισμού του αλλά και διορίζεται συνοδικός. Αφού δε ούτω φαίνεται το Οικ. Πατριαρχείον φειδώμενον του Αγίου Μελενίκου τουλάχιστον διατί δεν ορίζει ιδιαίτερον ανεξάρτητον ποιμενάρχην διά το Δεμίρ Ισσάρ καθ’ α επανειλημμένως εζήτησε το τμήμα εκείνο περί ο ταράσσονται οι εκ Βουλγαρίας αντάρται πιθανώς ελπίζοντες εις ην προπαρασκευήν εποιήσατο ο νυν Άγιος Μελενίκου».

-- Στις 30 Ιουνίου/12 Ιουλίου διεξήχθησαν οι εξετάσεις στο παρθεναγωγείο του Δεμίρ Ισσάρ, που τελούσε υπό τη διεύθυνση της Αναστασίας Γεωργίου. Παρών ήταν και ο Έλληνας πρόξενος των Σερρών, που είχε εκδράμει μέχρι τη γειτονική Τζουμαγιά και με την ευκαιρία αυτή πετάχτηκε στην κωμόπολη. Όσον αφορά τις επιδόσεις των μαθητριών, ο συνεργάτης της Ανατολικής Επιθεωρήσεως στην περιοχή σημείωσε ότι «Οι τε αφελείς των παίδων διάλογοι και αι των μαθητριών πασών των τάξεων απαντήσεις, ως και τα άσματα και τα εργόχειρα λίαν ευαρέστους τοις πάσιν ενεποίησαν εντυπώσεις».

Μια εβδομάδα μετά ξεκίνησαν οι εξετάσεις των αγοριών. Ο κόσμος ήταν περισσότερος, όπως και οι επίσημοι, παρόντων του καϊμακάμη (διοικητή) της πόλης, του μητροπολίτη Δαφνουσίας Μεθοδίου και του προέδρου της Φιλοπροοδευτικής Αδελφότητος Κωνσταντίνου Ε. Συμέτζου, ο οποίος μετά τη λήξη των εξετάσεων μοίρασε στους μαθητές βιβλία καλλιγραφίας και το παιδικό περιοδικό Διάπλασις των Παίδων. Τέλος, στις 14/26 Ιουλίου τελέστηκαν οι εξετάσεις και του σχολείου της Κάτω συνοικίας, που είχε λειτουργήσει για πρώτη χρονιά.

-- Δύο αρχαίες μαρμάρινες πλάκες ανακαλύφθηκαν κοντά στο Δεμίρ Ισσάρ το μήνα Οκτώβριο. Η επιγραφή στη μία πλάκα ήταν δυσανάγνωστη. Στη δεύτερη υπήρχε το ανάγλυφο ενός ανδρόγυνου· στο πάνω μέρος έγραφε ΑΡΤΕΜΗΔΩΡΑ ΔΗΜΕΟΥ και από κάτω ΔΗΜΗΤΡΙῼ Τῼ ΑΝΔΡΙ ΚΑΙ ΕΑΥΤῌ ΕΠΟΙΕΙ.

Λίγες μέρες αργότερα, εντοπίστηκαν και άλλες αρχαίες πλάκες από έναν γεωργό την ώρα που έσκαβε με το αλέτρι του (αφήνοντας αναπόφευκτα κάποια σημάδια στα ευρήματα). Η μία πλάκα ήταν στρογγυλή, ανεπίγραφη και έφερε τις προτομές ενός άνδρα, μιας γυναίκας και ενός παιδιού ανάμεσα στους δύο πρώτους. Ο άνδρας είχε γένια, η δε γυναίκα είχε καλυμμένο το κεφάλι της και φαινόταν μόνο το μαλλί στο πάνω μέρος του μετώπου της, χωρισμένο στη μέση, ενώ ένα μέρος από τα μαλλιά της έπεφτε στον δεξί της ώμο και από εκεί μέσω του στήθους της σταματούσε στον αριστερό.

Η δεύτερη πλάκα έφερε μόνο την εξής επιγραφή:

ΕΛΗΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡῼ Τῼ

ΙΔΙῼ ΑΝΔΡΙ ΚΑΙ ΤΟΡΚΟC ΚΑΙ

ΕΙ CΙΓΓΕΝΗC ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΩ ΔΙΟΝΥCΙΟ Τῼ

ΠΑΤΡΙ ΕΑΥΤΩΝ ΜΝΗΜΗC ΧΑΡΙΝ

  _____________________________

* Από την έρευνα «Οι Σέρρες και οι Σερραίοι μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων», τόμος Α΄, σελίδες 257-259

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εισαγωγή

  Σκοπός της παρούσας έρευνας δεν είναι η συγγραφή της Ιστορίας, αλλά: - α. Η εξοικείωση με τη ζωή στην περιοχή που σήμερα ορίζεται γεωγρ...