Το Μάιο και τον Ιούνιο του 1826, ο αμερικανός ιεραπόστολος Μπάρκερ βρέθηκε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, της ανατολικής Μακεδονίας και της ανατολικής Ρωμυλίας, επισκεπτόμενος μεταξύ άλλων και την πόλη των Σερρών. Οι σημειώσεις του δημοσιεύτηκαν σε δύο θρησκευτικές περιοδικές εκδόσεις (Missionary Register και Church Register) την επόμενη χρονιά.
Από το κείμενο του Μπάρκερ ξεχωρίζει η περιγραφή της συνάντησής του με
το μητροπολίτη Σερρών και της προσπάθειάς του να πουλήσει τα βιβλία του στους Σερραίους
υπό το φόβο του Γιουσούφ πασά, που φαίνεται ότι εκείνη την περίοδο είχε επιστρέψει
προσωρινά στην πόλη με τελικό προορισμό τη νέα του επαρχία στη Μικρά Ασία.
Διαβάζουμε τα εξής:
«Έτυχα καλής υποδοχής από τον Έλληνα μητροπολίτη των Σερρών, Πορφύριο Μυτιληνιό, γνωστό του αιδεσιμότατου κ. Λιβ. Τον ενημέρωσα για την αποστολή μου, του παρουσίασα την Καινή Διαθήκη στα αρχαία και τα νέα ελληνικά και του ζήτησα την άδεια να μοιράσω τα Ιερά Κείμενα στους πιστούς του. Μου είπε ότι ήταν εξοικειωμένος με το αντικείμενο της Βιβλικής Κοινωνίας και το ενέκρινε. Έπειτα φώναξε τους ιερείς και άλλα πρόσωπα, που βρίσκονταν στο σπίτι του, τους εξήγησε τους σκοπούς της επίσκεψής μου στις Σέρρες και τελείωσε λέγοντάς τους ότι είχαν την έγκρισή του για την αγορά των Ιερών Κειμένων που είχα στην κατοχή μου. Τις πρώτες δυο ή τρεις μέρες οι Έλληνες δεν εμφανίστηκαν για τα βιβλία. Οι σκέψεις τους ήταν απασχολημένες στο πώς θα συγκέντρωναν περισσότερες από ένα εκατομμύριο πιάστρες [σ.σ. νόμισμα], τις οποίες είχε ζητήσει ο Γιουσούφ Πασάς ως δάνειο, αλλιώς τους είχε γίνει κατανοητό ότι δεν θα έβλεπαν ούτε έναν παρά. Ο διοικητής κατευθυνόταν στο πασαλίκι του στη Μαγνησία, κοντά στη Σμύρνη. Οι φτωχοί Έλληνες έκλεισαν τα μαγαζιά τους κι έμειναν στα σπίτια τους, φοβούμενοι διώξεις από αυτούς τους ληστές της επαρχίας. Τελικά τα λεφτά μαζεύτηκαν. Αμέσως μετά την αναχώρηση του Πασά πολλοί ζήτησαν την Καινή Διαθήκη και μέσα σε δυο μέρες πούλησα 129 τόμους, όσα βιβλία μπορούσα να διαθέσω, καθώς ήθελα να έχω τα υπόλοιπα μαζί μου στους άλλους προορισμούς που θα επισκεπτόμουν.
Τώρα που άνοιξε το πεδίο, δεν αμφιβάλω ότι ένας σημαντικός αριθμός αντιτύπων των Ιερών Κειμένων θα διατίθεται ετησίως σ’ αυτήν την πόλη, η οποία έχει όλα τ’ αναγκαία πλεονεκτήματα για ένα εκπαιδευτικό κέντρο, καθώς βρίσκεται στο μέσο πολλών μικρών πόλεων και χωριών, που επικοινωνούν διαρκώς μ’ αυτό το μέρος. Οι Σέρρες είναι το εμπορικό κέντρο των εμπορευμάτων που προορίζονται για τη Θεσσαλονίκη, πέρα από την αποθήκη των ξένων αγαθών που προορίζονται για το εσωτερικό. Ο κ. Σπόντη, πρόξενος της Βρετανίας και έμπορος, προθυμοποιήθηκε να τοποθετήσει στο μαγαζί του (το μοναδικό ευρωπαϊκό της πόλης, στο οποίο συχνάζουν άνθρωποι όλων των τάξεων και απ’ όλα τα μέρη της περιοχής) ένα σημαντικό απόθεμα των Ιερών Κειμένων, τα οποία και θα του στείλω.».
_______________________________________
* Απόσπασμα από την έρευνα «Οι Σέρρες και οι Σερραίοι μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων», τόμος Α΄, σελ.16-17
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου