Μικρές ειδήσεις από την περιοχή των Σερρών το 1851

Σταχυολόγηση διάφορων μικρών ειδήσεων από την ευρύτερη περιοχή των Σερρών κατά τη διάρκεια του έτους 1851:

-- Γνωρίζουμε ότι στις αρχές της χρονιάς επικρατούσαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες –σύμφωνα με φήμες– είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση έως και δώδεκα ναυαγίων πλοίων «δευτέρου και τρίτου βαθμού» στον Στρυμονικό κόλπο μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.

Αντίθετα τον Φεβρουάριο επικράτησαν πολύ καλύτερες καιρικές συνθήκες, οι οποίες υπόσχονταν κάθε επιτυχία στην εμποροπανήγυρη των Σερρών, που ξεκίνησε στις 10 ή 12 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή πολλών εμπόρων.

-- Το ίδιο διάστημα (μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου) έφτασε στις Σέρρες ο Αχμέτ Ρεσίμ εφέντης, κάτοικος Θεσσαλονίκης αλλά πιθανότατα σερραϊκής καταγωγής, για την τακτοποίηση κληρονομικής του υπόθεσης. Λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές ούτε για το περιεχόμενο ούτε για την έκβαση της ιστορίας αυτής, η οποία όμως φαίνεται ότι παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον (ή δυσκολία), καθώς κλήθηκε νομικός από την Κωνσταντινούπολη για τη διευθέτησή της.

-- Την άνοιξη του 1851 μεγάλη ποσότητα βαμβακόσπορων από την Αμερική στάλθηκε σε διάφορα σημεία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μεταξύ των οποίων και η περιοχή των Σερρών, που άλλωστε είχε μακρά παράδοση στην καλλιέργεια του βαμβακιού.

-- Η αυξημένη παρουσία ληστοσυμμοριών στις Σέρρες, στη Δράμα και στην Καλαμαριά είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή ενός λόχου 50 ιππέων στην κάθε περιοχή τον Ιούνιο του 1851. Ενώ όμως στην Καλαμαριά η παρέμβαση αυτή υπήρξε μάλλον αποτελεσματική, φαίνεται ότι δεν συνέβη το ίδιο στις Σέρρες, όπου δύο κακουργήματα αναστάτωσαν τους κατοίκους, οι οποίοι έστειλαν κατεπείγουσα αναφορά στο γενικό διοικητής Μακεδονίας, Γιακούπ πασά, «όπως διατάξη ανυπερθέτως τα πρόσφορα προς απαλλαγήν έτι χειροτέρων δεινών, υφ’ ων επαπειλούνται τα περίχωρα των Σερρών», όπως σημείωνε ο Τηλέγραφος του Βοσπόρου την 1η Σεπτεμβρίου 1851.

-- Εξάλλου, η απόβαση πειρατικής λέμβου και η διάπραξη ληστειών σε καταστήματα στο Ορφανό και το Τσαγιακτζή (αλλιώς Τσάγεζι, το λιμάνι της Αμφίπολης)  τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς έθεσε σε συναγερμό τη σερραϊκή χωροφυλακή. Ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να συλληφθούν οι ληστοπειρατές, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν προνοήσει να εμποδίσουν την πρόσβαση της χωροφυλακής στο λιμάνι του Τσαγιακτζή κόβοντας την ξύλινη γέφυρα που υπήρχε στην περιοχή.

_____________________________________

* Απόσπασμα από την έρευνα «Οι Σέρρες και οι Σερραίοι μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων», τόμος Α΄, σελίδες 38-39.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εισαγωγή

  Σκοπός της παρούσας έρευνας δεν είναι η συγγραφή της Ιστορίας, αλλά: - α. Η εξοικείωση με τη ζωή στην περιοχή που σήμερα ορίζεται γεωγρ...